Vakkundig uw tuin laten bestraten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Tuinbestrating

Met tuinbestrating wordt de stenen verharding van een oprit, tuin of terras bedoeld. Tuinbestrating is onmisbaar in elke tuin. U leest hier meer over de verschillende soorten terrastegels en legverbanden. Daarnaast komen ideeën voor het leggen van tuintegels voorbij. Bent u op zoek naar een vakman die u wil helpen bij het leggen van sierbestrating op uw terras? Ga gauw naar onze offertepagina en vul het contactformulier in. U ontvangt vervolgens offertes van meerdere stratenmakers uit ons netwerk. De offertes vergelijkt u op basis van prijzen en aanbod. Hierna kiest u zelf de stratenmaker met de meest scherpe prijzen en de beste voorwaarden. We helpen u graag bij het leggen van tuinbestrating!

bestrating oprit

Oprit, terras of tuin bestraten?

Tuinbestrating wordt toegepast op de oprit, het terras en op paden in uw tuin. Een oprit heeft speciaal gelegde bestrating nodig. Een auto is namelijk zwaar en u wilt niet dat de tuintegels verplaatsen of verzakken. De gemiddelde oprit is 5 meter lang en 2,5 meter breed. Op deze manier kunt u uw auto parkeren en er nog gemakkelijk langs lopen. Het pad in een tuin wordt in de meeste gevallen minstens 80 cm breed. Zo is het mogelijk om met een fiets of container over het tuinpad te lopen. Bij het aanleggen van een terras kunt u het beste uitgaan van minimaal 12 m2. Als u deze afmetingen aanhoudt heeft uw tuinset voldoende ruimte.

bestrating terras

Ideeën

Als u op zoek gaat naar ideeën voor tuinbestrating, dan zit u hier goed. Het is verstandig om de stijl van de tuin in uw achterhoofd te houden tijdens het aanleggen van bestrating. Houdt u van een moderne tuin? Kies in dat geval grote natuurstenen of betonnen tuintegels in grijstinten. Natuurstenen tegels doen het tevens erg goed in een mediterrane tuin. In een romantische tuin combineert u uw ideeën het beste met romantische rood/bruine waaltjes of andere klinkers. Creëer een leuk effect door het gebruik van verschillende soorten tegels, kleuren en legverbanden. Houd daarnaast rekening met de kleur tuintegels en de zon. Zwarte tuintegels worden bijvoorbeeld erg warm wanneer de op de bestrating schijnt.

Populaire bestratingverbanden

Gaat u tuinbestrating leggen? U heeft de keuze uit verscheidene bestratingsverbanden waarin u stenen zoals waaltjes en koppelstones legt. Zo is er bijvoorbeeld het elleboogverband. Hierbij ligt de korte zijde van de bestrating tegen de lange zijde waardoor een elleboog vorm ontstaat. Een visgraatverband lijkt hierop. Bij een visgraatverband liggen de korte zijdes van de bestrating echter onder een hoek van 45 graden tegen elkaar. Een blokverband bestaat uit twee, drie of vier stenen of tuintegels die samen een vierkant vormen. Een vlechtverband is hier een vorm van, het lijkt hierbij alsof er een vlecht in de tuinbestrating ontstaat. Een wildverband bestaat uit een mix van bestrating in verschillende groottes.

Terrastegels

Er is een grote hoeveelheid aan terrastegels verkrijgbaar. U heeft de keuze uit natuursteen-, keramische- en betontegels. Natuursteen komt recht uit de natuur en is daarom uniek. Natuursteen terrastegels geven uw tuin een luxe uitstraling. Natuursteen is niet erg goed bestand tegen invloeden van buitenaf en tevens niet goedkoop. Wilt u de uitstraling van een natuursteen terrastegel tegen een lagere prijs? In dat geval kunt u wellicht het beste keramische terrastegels kiezen. Keramische terrastegels hebben weinig onderhoud nodig en gaan lang mee. Als u betontegels kiest dan hebt u een ruime keuze aan kleuren en structuren. Betontegels zijn vorstvrij en hebben tevens weinig onderhoud nodig.

tuintegels

Stenen

Koppelstones, h-klinkers en waaltjes zijn veel gekozen stenen. Bij een oprit is het gebruik van h-klinkers ideaal. Door de “h” vorm kunnen h-klinkers namelijk niet uit verband raken. H-klinkers zijn speciaal ontworpen om veel gewicht te kunnen dragen. Het leggen van h-klinkers gaat erg eenvoudig dankzij de vorm. Waaltjes hebben een authentieke uitstraling en werden vroeger veel gebruikt. Waaltjes zijn 20 cm lang en 5 cm breed, de hoogte ligt tussen 5 en 8 cm. Als u van klassiek houdt dan staan waaltjes perfect in uw tuin. Koppelstones zijn daarentegen vierkant. Koppelstones worden kunstmatig verouderd, dit geeft ze een leuke look. Het gebruik van koppelstones is geschikt voor oprit en terras, ze kunnen tevens in een ronding gelegd worden.

tuinbestrating ideeën

Tuinbestrating aanleggen

Het aanleggen van tuinbestrating is geen eenvoudige klus. U hebt hier al enige ideeën op kunnen doen qua bestrating. U moet tijdens het aanleggen van tuintegels echter tevens rekening houden met praktische zaken. De bestrating moet bijvoorbeeld niet te dicht tegen elkaar liggen. De tuinbestrating moet daarnaast ook niet te los liggen. Als dit het geval is dan ligt de sierbestrating scheef voordat u ervan hebt genoten. Houd tijdens het aanleggen van bestrating rekening met het feit dat bestrating gaat werken door bepaalde temperaturen. Tuinbestrating kan gaan krimpen of uitzetten. Daarnaast is het erg belangrijk dat de bestrating elke meter 1 cm afloopt. Op deze manier loopt water weg wat verzakkingen van de bestrating tegen gaat.

tuinbestrating offerte

Kosten

U bent vanzelfsprekend benieuwd naar de kosten van nieuwe sierbestrating in uw tuin. De kosten hangen af van verschillende factoren, waaronder de soort sierbestrating. Natuursteen sierbestrating is bijvoorbeeld duurder dan onder andere betontegels. Betontegels kosten circa €15,- tot €35,- per m2, de kosten van koppelstones bedragen circa €15,- tot €25,-. Een stratenmaker rekent een per uur of per m2 prijs, afhankelijk van de moeilijkheid van de bestrating. Hierbij kunt u uitgaan van €10,- tot €20,- per m2 of €30,- tot €40 per uur. Een ervaren klusser kan de sierbestrating zelf leggen. Het is echter belangrijk dat tuinbestrating goed wordt gelegd om verzakkingen te voorkomen. Wanneer u twijfelt is het inschakelen van een stratenmaker geen slecht idee.

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Is uw tuin, oprit of terras toe aan nieuwe sierbestrating? U hebt vast en zeker goede ideeën opgedaan over tuinbestrating. Bent u op zoek naar een vakman die u kan helpen tijdens het aanleggen van tuinbestrating of het geven van ideeën over bestrating? U zit hier goed! Of u nou een terras wilt van betontegels of andere terrastegels, wij helpen u graag. Vul kosteloos en geheel vrijblijvend het contactformulier in op onze offertepagina. Na het invullen ontvangt u meerdere offertes van stratenmakers aangesloten bij ons netwerk. U vergelijkt de offertes zodat u zelf de vakman met de beste voorwaarden en de scherpste prijzen kunt kiezen. Voordat u het weet geniet u van prachtige sierbestrating.